Nyheter

Minervagymnasium blev bästa skola i Wallenbergs fysikpris-tävling!

Gustaf Forsberg, Oliver Lindström och Gustav Jakobsson

För skolan tävlade Gustaf Forsberg, Gustav Jakobsson och Oliver Lindström.

Wallenbergs fysikpris är svensk uttagning till den europeiska och den internationella fysikolympiaden, men också en breddtävling i fysik. Minervagymnasium blev inte bara bästa skola i tävlingen utan två av skolans elever, Oliver Lindström och Gustaf Forsberg har även gått vidare till final. Oliver och Gustaf åker till Göteborg i mars för en fysikvecka där bland annat några av de experimentella finaluppgifterna görs. Resten av finaluppgifterna görs i Tallinn i Estland i april vid en nordisk-baltisk fysiktävling (Nordic-Baltic Physics Olympiad). De fem bästa i finaltävlingen får sedan representera Sverige i den internationella fysikolympiaden (IPhO) 7–15 juli 2019 i Tel Aviv, Israel.

Wallenbergs fysikpris (tidigare Skolornas fysiktävling) är en fysiktävling som anordnas av Svenska Fysikersamfundet med ekonomiskt stöd från Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond.

Tävlingen riktar sig till elever i årskurs 2 och 3 på gymnasiets naturvetenskaps- eller teknikprogram (eller annat program med fysik). Tävlingen består av en kvalificeringstävling och en finaltävling.

Helena Lundgren rektor Minervagymnasium

”Det är fantastiskt glädjande att Minervagymnasium vunnit bästa skola i Wallenbergs fysik-tävling och att Oliver och Gustaf har gått vidare till final. Minervagymnasium vill skapa mervärden för alla sina elever och utifrån deras intressen ge dem hjälp och stimulans för att nå så långt som möjligt utan att det finns något gräns. Det finns heller inga begränsningar i vilka dessa mervärden kan vara, det kan handla om allt från programmering, naturvetenskapliga ämnen, språk och idrott.”

Oliver Lindström

”Det känns jätteroligt att det faktiskt gick så bra som det gick både för skolan och för mig själv trots att det var ganska svåra uppgifter. Jag är ser väldigt mycket fram emot att få delta i finaltävlingarna få träffa alla de andra finalisterna.”

Prispengar betalas ut till bästa skola där 10.000kr går till skolans fysikinstitution och 3000 kr var till de tre bästa i klassen. Totalt deltog 565 elever från 85 skolor.

För mer information se: www.fysikersamfundet.se