Nyheter

Minervagymnasium och Minevaskolan representerar Sverige i robot EM i Hannover.

Sverigefinalen i RoboCup arrangerades lördagen den 30 mars vid Linköpings Universitet.

Minervaskolan kom totalt på en andra plats och fick pris för bästa programmeringskod till roboten.

RoboCup Junior (RCJ) är en tekniktävling för ungdomar upp till och med 19 år. I RCJ får deltagarna en försmak på arbetsmetoder och förutsättningar som de senare kommer att möta i arbetslivet. “Målet med RoboCup Junior är att öka intresset för teknik, likväl som förståelsen av samarbete i en anda av gemenskap, utveckling och positiv spänning!”

Rescue Maze går ut på att roboten ska leta sig fram genom en labyrint och söka efter värmekällor som finns utplacerade i labyrinten. När roboten hittar en sådan källa ska den signalera detta genom att blinka med en lampa.

Roboten får också extra poäng om den kan lämna ett ”räddningskit” till värmekällan. Labyrintens gångar är slumpmässigt utplacerade och förändras under tävlingsdagens gång genom att väggarna flyttas. Under sökandet måste roboten även se till att inte åka in i farliga områden med svarta golv då detta ger minuspoäng. När hela labyrinten är genomsökt, skall roboten ta sig ut igen, så fort som möjligt.

”Eleverna gjorde en jättebra insats i Sverigefinalen och jag är stolt över dem.

Det blev en andraplats totalt. En andraplats i Rescue Maze innebär att vi får åka till Hannover i Tyskland och representera Sverige i EM, säger Lars Burström, lärare på Minervagymnasium”